Daikin ALTHERMA Hybrid

Daikin ALTHERMA Hybrid

Kaj je hibridna toplotna črpalka Daikin Altherma Hybrid?

Toplotna črpalka Daikin Altherma Hybrid je nov Daikinov sistem ogrevanja objektov in gospodinjske tople vode, ki združuje tehnologijo toplotne črpalke zrak-voda, ter tehnologijo plinskega kondenzacijskega kotla. V odvisnosti od zunanje temperature, cene električne energije in plina, ter potrebe po toplotni energiji v zgradbi, sistem pametno izbira najbolj ekonomičen način delovanja: delovanje samo s toplotno črpalko, samo s plinskim kondenzacijskim kotlom ali hkratno delovanje obeh sistemov, t.i. hibridno delovanje.

Glavne lastnosti

  • Temperatura vode za ogrevanje do 80°C, temperature sanitarne vode do 65°C, brez električnih grelcev
  • Zagotovljeno delovanje, ne glede na temperaturo zunanjega zraka (pri nizkih temperaturah si toplotna črpalka "pomaga" s plinskim kotlom)
  • Prednost hibridnega delovanja - možnost vgradnje toplotne črpalke na vsak radiatorski sistem
  • Plinski kotel je hkrati med najbolj učinkovitimi plinskimi pretočnimi grelniki vode na trgu Na voljo tudi v kombinaciji z zalogovniki sanitarne vode 300l ali 500l - ki hkrati omogočajo povezavo z sprejemniki sončne energije
  • Invertersko krmiljeni vijačni kompresor
  • Občutno zmanjšanje emisij CO2 in stroškov – toplotna črpalka za proizvodnjo toplote vedno uporablja najugodnejši vir toplote, zahvaljujoč vgrajeni logiki, ki omogoča vnos cen energentov
  • Preprosto upravljanje

Idealna za zamenjavo obstoječih plinskih kotlov

Veliko objektov se danes ogreva z plinskimi kotli. Nekateri med njimi so celo ne-kondenzacijski, kar seveda pomeni, da so neučinkoviti. Marsikdo ima tudi plinohram z UNP, ki pa ima zelo visoko ceno. Večina takšnih sistemom je seveda vezana na radiatorje, velikokrat pa se te aplikacije pojavljajo v stanovanjih ali manjših hišah, kjer za veliko notranjo inštalacijo ali morda celo za zalogovnik tople sanitarne vode ni prostora.

Hibridna toplotna črpalka Daikin Altherma Hybrid ponuja pravo rešitev za take primere. Notranja enota je sestavljena iz modula toplotne črpalke in modula plinskega kotla, skupaj pa nista veliko večja od povprečne stenske plinske peči, kar pomeni, da je tudi prostor, potreben za namestitev, izredno majhen. Modul plinskega kotla, ki je med najučinkovitejšimi na trgu, ima možnost pripravljanja tople sanitarne vode "na zahtevo", omogoča pa tudi višje izhodne temperature ogrevalne vode, kar pomeni, da je možen neposreden priklop na obstoječe radiatorske sisteme. Deluje lahko hkrati s modulom toplotne črpalke ali povsem samostojno. Prav tako je možna menjava ogrevalnega sistema tudi v najhujših zunanjih pogojih, saj lahko namestimo samo obe notranji enoti, sistem bo torej deloval izključno na plin, zunanjo enoto toplotne črpalke pa se namesti ob izboljšanju zunanjih pogojev.

Energijsko učinkovita

Enako kot Daikin Altherma LT, ki tudi služi kot osnova za Altherma Hybrid toplotno črpalko, je to ločen – split sistem, sestavljen iz zunanje enote in notranje enote. Zunanja enota izloča toploto iz zunanjega zraka iz okolice in jo preko freonske povezave prenaša v notranjo enoto. Notranja enota pa zajema modul toplotne črpalke in modul plinskega kotla, ki lahko toploti, proizvedeni s toplotno črpalko po potrebi doda tudi svojo toploto, nato pa jo uporabi za ogrevanje vašega doma. Modul toplotne črpalke zaradi svojega načina delovanja, pridobi tudi do 80% uporabne toplote iz obnovljivega in brezplačnega vira ter s pomočjo inverterskega krmiljenja ogreva do 5-krat učinkoviteje kot tradicionalni ogrevalni sistemi na osnovi električne energije ali fosilnih goriv. Modul plinskega kotla, pa služi kot pomoč toplotni črpalki, v primerih, kadar je potrebna večja moč ali višja temperatura izhodne vode.

Seveda, je kot Altherma LT toplotna črpalka, tudi Altherma Hybrid prejela okoljski znak Eco-label.

Vedno uporablja najugodnejši vir toplote

Edinstvena funkcija hibridne toplotne črpalke Daikin Altherma Hybrid sta dva načina delovanja. Prvi, "Economical" ekonomični način, v danem trenutku izbira energent na osnovi razmerja cen med električno energijo in plinom, drugi "Ecological" ekološki način, pa energente izbira na podlagi ogljičnega izpusta in na ta način zagotavlja karseda "zeleno" toploto.

Na voljo sta dva razreda moči, 5kW in 8kW, močnejša ponuja tudi možnost hlajenja v poletnem času. Skupaj z plinskim kotlom moči do 27kW (prostorsko ogrevanje) oz. 33kW (priprava sanitarne vode) to pomeni, da je zmožna pokrivati širok spekter aplikacij in zagotavljati prijetno bivalno okolje skozi vse leto.

Ogrevanje, hlajenje in priprava sanitarne vode z eno samo enoto

Daikin Altherma Hybrid ponuja rešitev "all-in-one", kar pomeni, da ena sama, kompaktna stenska enota lahko reši vse toplotne potrebe vašega objekta. Stensko montirana notranja enota lahko brez težav pokriva toplotne potrebe vse do 35kW (skupna moč toplotne črpalke in plinskega kotla v načinu prostorskega ogrevanja). Vse hidravlične komponente (obtočna črpalka, ekspanzijska posoda, tropotni ventil, itd.) so že tovarniško povezane znotraj ohišja. Tako je monterju potrebno povezati samo priključke za vodo in hladilno sredstvo, ki se nahajajo na vrhu enote.

Proces vgradnje in zagona črpalke je še dodatno olajšan zaradi izboljšanega uporabniškega vmesnika, s pomočjo katerega lahko monter predhodno pripravi osnovne nastavitve toplotne črpalke že na svojem računalniku, ki jih nato enostavno prenese na notranjo enoto.

Zahtevna logika s preprostim upravljanjem

Upravljanje, zagon in servisiranje naprave je preko enostavnega uporabniškega vmesnika zelo preprosto. Monterja čarovnik za hitro namestitev vodi skozi sam postopek ter sproti preverja pravilnost nastavljenih parametrov. Če se pojavi napaka med samim obratovanjem naprave, vodijo besedilna sporočila uporabnika do pravilnega ukrepanja za njeno odpravo. V pomoč je vsekakor tudi slovenski jezik, ki je že prednaložen na uporabniškem vmesniku. V vsakem trenutku je končnemu uporabniku omogočen vnos cen energentov, kar pomeni, da se je naprava sposobna prilagajati gibanju cen energentov in zagotavljati karseda ekonomičen ali ekološki vir toplote. Uporabniški vmesnik je lahko nameščen na dva načina:

  • poleg notranje enote, kar omogoča hiter in enostaven dostop do podatkov o delovanju in nastavitvah enote;
  • ali ločeno od notranje enote (npr. v dnevni sobi), kjer deluje kot sobni termostat z bolj naprednimi funkcijami, zato zagotavlja bolj stabilne sobne temperature, povečano učinkovitost in daljšo delovno dobo.

Uporabniški vmesnik na velikem grafičnem zaslonu lahko prikazuje več različnih informacij, kot so na primer prikaz sobne temperature, poraba energije, proizvedena toplota, način delovanja enote in še veliko več.